Iritația de scutec

Rutina adecvată de schimbare a scutecului

Se recomandă folosirea unor scutece moderne și de calitate bună;

Scutecul trebuie schimbat imediat ce se murdărește pentru a reduce contactul pielii cu fecalele și pentru a scădea riscul de macerare;

Copilașii trebuie curățați doar cu apă, recomandându-se evitarea contactului cu agenți care conțin detergenți sau conservanți;

Este indicată aplicarea unui emolient care susține funcția de barieră a pielii la fiecare schimbare de scutec.

Climatul iritativ din regiunea scutecului

Pielea copilului nu trebuie să fie în contact prelungit cu excrețiile.

Contactul prelungit cu excrețiile din cauza scutecului pe care copilul îl poartă, face ca pielea din regiunea fesieră să stea într-un mediu care nu este natural.

Regiunea scutecului

Agresarea pielii copilului din regiunea feselor

O combinație de mai mulți factori:

  • contactul pielii cu urina și fecalele.
  • frecarea de scutec, care dă naștere la schimbări nefavorabile la suprafața pielii
  • circulația slabă a aerului, care cauzează încălzire.

Climatul umed favorizează creșterea bacteriană provenită din excreții și face mult mai dificilă regenerarea pielii.

 

Cauza apariției iritațiilor fesiere la copii

Interacțiunea între umezeală, urină, fecale, cât și frecarea de scutec duc la apariția unui climat iritativ în regiunea scutecului nou-născutului.

Scutecul aduce după sine și riscul de apariție a dermatitei de scutec pe pielea sensibilă a copilului.

În perioada în care copilul poartă scutec, apare un stres (o agresiune) suplimentar (ă) pentru piele și, de aici, rezultă necesitatea unei îngrijiri atente.

Climatul iritativ din timpul nopții

Cei mai mulți dintre părinți încetează să mai schimbe la fel de des scutecul pe timpul nopții precum în timpul zilei. Este important ca sugarul să nu fie deranjat prea des și să învețe diferența dintre noapte și zi. De asemenea, părinții se simt mai liniștiți pe timpul nopții.

În contrast cu un adult, un sugar urinează și are scaune la fel de dese în timpul nopții ca și în timpul zilei. Deoarece scutecul este schimbat mai rar, pielea rămâne mai mult timp în contact cu urina și fecalele.
De aici, rezultă o probabilitate mai mare ca pielea să reacționeze și să devină dureroasă.

Avantajele și dezavantajele schimbării scutecului peste noapte trebuie bine cântărite, astfel încât să fie benefice atât pentru copil, cât și pentru părinte.

Deoarece se recomandă o protecție suplimentară pentru piele, schimbarea scutecului peste noapte cu o frecvență mai mare are consecințe benefice. Produsele utilizate pentru îngrijirea pielii trebuie să nu deshidrateze pielea și să nu împiedice schimbul de gaze (O2 / CO2).

Protecția adecvată a regiunii scutecului pe timpul nopții este foarte importantă

Pentru ca pielea să fie agresată la minim, copilul trebuie să fie schimbat de 5 – 7 ori într-un interval de 24 de ore. Unii copii, dacă sunt lăsați ceva mai mult timp într-un scutec umed, reacționează imediat prin apariția primelor semne iritative. Acești copii ar trebui să fie protejați prin utilizarea unui unguent. Chiar dacă majoritatea experților recomandă utilizarea de scutece de unică folosință, care să reducă la minim umezeala din interior, tot mai există copii care au probleme cu pielea. Dacă există suspiciunea că aceste scutece de unică folosință nu trebuie purtate, părinții trebuie sfătuiți să utilizeze scutece de bumbac.

 
 
 

Bepanthen® unguent

Bepanthen® Unguent reprezintă eficiență și siguranță în protejarea pielii împotriva iritațiilor de scutec și a ragadelor mamare. Cu alte cuvinte, este un produs bivalent care își dovedește eficacitatea fără a avea efecte adverse sau a prezenta riscuri de vreun fel. Iată cum acționează ingredientele din Bapanthen® Unguent astfel încât atât mămica cât și bebelușul să scape de o suferință aproape inevitabilă.

Prin componenta activă pantenol (pro-vitamina B5), Bepanthen® Unguent acționează din interior și accelerează procesul de vindecare, iar prin intermediul lanolinei, este asigurată acțiunea exterioara, amplificând funcția de barieră naturală a pielii. Se recomandă folosirea Bepanthen® Unguent în ritualul de igienă preventiv, evitându-se astfel apariția eritemului fesier și a ragadelor mamare.