Cum îngrijim tatuajul?

Tatuarea are o istorie îndelungată și a supraviețuit până în vremurile noastre, devenind o adevărată modă, un limbaj de exprimare a propriilor idei și a apartenenței la diferitele grupuri de vârstă și clase sociale.

Dezvoltarea acestei practici în ultimele decenii, necesită o atenție  sporită acordată  zonei de piele pe care este realizat tatuajul, pentru a obține cel mai bun rezultat.

Ce produse utilizăm pentru îngrijirea tatuajului?

Îngrijirea unui tatuaj presupune o atenție deosebită.

Artistul tatuator însuși aplică pe pielea recent tatuată o folie de protecție transparentă sau o acoperă cu un pansament special, pentru protejarea designului împotriva factorilor externi. 

Pansamentul de protecție trebuie păstrat pentru câteva ore după procedură, așa cum este recomandat de artistul tatuator. Acesta va fi îndepărtat o singură dată acasă sau într-un loc curat, unde tatuajul poate fi spălat bine pentru prima dată cu apă călduță și un săpun cu acțiune delicată. 

Curățarea noului tatuaj este extrem de importantă, mai ales în perioada de după tatuare. Acest proces trebuie efectuat de mai multe ori pe zi (de obicei de 3 ori), iar după fiecare curățare, pielea trebuie uscată ușor, folosind un prosop de hârtie sau un prosop curat din bumbac. Aplicați apoi un produs calmant și hidratant. Lăsați pielea să respire, acoperind tatuajul numai cu haine curate din bumbac.

Tatuajul trebuie să rămână întotdeauna hidratat, dar niciodată umed, pentru a sprijini procesul natural de refacere.

La început, acordați atenție tuturor cauzelor care pot afecta negativ rezultatul final al tatuajului și  hidratatați pielea în mod corespunzător. În prima săptămână, este recomandat ca zona tatuată să nu fie acoperită total cu apă, să faceți un duș în loc de baie și să evitați piscina, marea, nisipul și soarele.

De asemenea, trebuie să aveți grijă să nu loviți și să nu frecați zona recent tatuată și să evitați mersul la sala de sport, saună, practicarea de sporturi nautice și orice activitate care provoacă transpirație excesivă în zona tatuată, pentru a preveni inflamarea pielii și pierderea culorii.

Mai mult, pentru a avea grijă de tatuajul dvs, în general, este indicat să urmați instrucțiunile artiștilor tatuatori, care știu să îngrijească în siguranță tatuajele recent făcute; acest aspect este valabil atât pentru primele ore după tatuare, cât și pentru rutina de igienă zilnică ulterioară.

Cât durează până când pielea tatuată este regenerează?

După realizarea tatuajului, pielea devine netedă și lipsită de cruste colorate în 10 până la 20 de zile, în funcție de tipul de piele și de caracteristicile individuale ale corpului.

Este normal ca zona tatuată să fie roșie, caldă, dureroasă și să ”curgă” culoarea din tatuaje în primele zile, mai ales dacă tatuajul este realizat în cele mai sensibile părți ale corpului . Este important să monitorizați întregul proces și să contactați medicul dermatolog, dacă există roșeață persistentă, sângerare sau umflare.

A avea grijă de tatuajul dvs înseamnă să urmați sfaturile artistului tatuator și, mai ales, să alegeți și să folosiți produse specifice de îngrijire. Bepanthen® Tattoo este un unguent pentru îngrijirea tatuajelor, care menține hidratarea și protejează tatuajul, datorită prezenței Panthenolului. Produsul creează un strat protector natural, care permite pielii să respire și  păstrează un nivel optim de hidratare în piele. Bepanthen® Tattoo ajută pielea să se regenereze din interior și să-și restabilească funcția de bariera naturală de protecție.

Cum să aveți grijă de tatuajul dumneavoastră în timp?

Pentru a vă menține tatuajul în stare bună și curat, pentru a evita reacțiile neplăcute precum prurit intens, cruste în exces sau mici răni locale, este recomandat să mențineți o bună igienă a tatuajului pentru a elimina excesul de transpirație, praf și sebum. Este indicat să folosiți săpun antibacterian neutru și să vă spălați delicat tatuajul, folosinddegetele.

Pentru a menține frumusețea tatuajului pentru o lungă perioadă de timp este foarte important ca zona tatuată să fie hidratată  și sănătoasă. Continuarea îngrijirii specifice prin folositea unui unguent de îngrijire a tatuajelor, cum ar fi Bepanthen® Tattoo, va ajuta.

De asemenea, este extrem de important să protejați tatuajul de lumina soarelui și de aparatele de bronzat, folosind creme cu un factor de protecție ridicat (SPF50+) pentru a preveni decolorarea de-a lungul anilor.

Îmbătrânirea pielii este un proces natural și inevitabil, însă aspectul tatuajului poate fi menținut mai mult timp dacă alegem un stil de viață sănătos, care sa includă activitate fizică regulată și alimente bogate în nutrienți, care mentin sănătatea și hidratarea pielii.

Consultant de specialitate prof. dr. Beata Bergler-Czop.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing eli

Locul tatuat prezintă prurit (mâncărime la locul tatuajului)

Locul tatuat prezintă prurit (mâncărime la locul tatuajului)

Unul dintre cele mai frecvente simptome deranjante, care pot să apară după realizarea unui tatuaj este mâncărimea, care este normală în zona recent tatuată și care persistă pe tot parcursul procesului de regenerare a pielii. Care sunt cauzele pruritului cauzat de tatuaj și cum să ameliorați disconfortul?

Află mai multe
Unguent pentru un tatuaj recent: cum se folosește și de ce este important?

Unguent pentru un tatuaj recent: cum se folosește și de ce este important?

Pentru a îngriji corespunzător tatuajul și pentru a menține zona hidratată este indicat să folosiți, în mod corect, produsele de îngrijire cu acțiune specifică pentru pielea tatuată. Aflați care sunt beneficiile unui produs bun destinat îngrijiri tatuajelor

Află mai multe
Cât de dureroasă este tatuarea? Descoperiți locuri mai puțin dureroase

Cât de dureroasă este tatuarea? Descoperiți locuri mai puțin dureroase

Cât de mult doare să ai un tatuaj? Toleranța la durere este subiectivă? Cunoașteți factorii care influențează senzația de durere și aflați care sunt locurile mai puțin dureroase ale corpului.

Află mai multe
Cheloizii și tatuajele

Cheloizii și tatuajele

Cicatricele hipertrofice și cheloizii sunt cele mai neplăcute și dificil de rezolvat situații care pot apărea după realizarea unui tatuaj. Ce sunt cheloizii și cum îi recunoaștem?

Află mai multe
Rănirea locului tatuat

Rănirea locului tatuat

Se poate ca rănirea locului tatuat să fie îngrijită în mod similar cu o rană obișnuită a pielii? Aflați mai multe despre factorii care contribuie la formarea cicatricelor vizibile.

Află mai multe
Cum putem preveni formarea crustelor în zona tatuată?

Cum putem preveni formarea crustelor în zona tatuată?

De ce apar crustele pe tatuaje și cum ar trebui îngrijite? Aflați care sunt greșelile care trebuie evitate.

Află mai multe
Decolorarea tatuajului: cum o putem evita?

Decolorarea tatuajului: cum o putem evita?

Știi de ce se estompează culorile unui tatuaj? Află care sunt cauzele decolorării și cum putem preveni pierderea culorii!

Află mai multe