Cum putem evita estomparea culorilor tatuajului?
Tatuarea este o decizie poate pentru toată viața, așa că motivul, culoarea și designul sunt de obicei alese cu atenție, pentru a purta cu dvs de-a lungul vieții mesaje importante și semnificative, care trec dincolo de modă. Dar este un tatuaj cu adevărat „pentru totdeauna”? Din păcate, nu în toate cazurile: se poate întâmpla ca tatuajul să-și piardă culoarea sau conturul, să devină estompat, decolorat sau slab definit.
Dar cum putem preveni estomparea culorilor tatuajului? Atunci când culoarea este deja deteriorată, nu se poate face nimic, dar puteți îngriji specific tatuajul, pentru a susține sănătatea pielii, fără a afecta mai mult culorile tatuajului.
De ce se estompează culorile unui tatuaj? Cauze principale
În primul rând, cel mai important este să înțelegem motivele pentru care culorile unui tatuaj se pot estompa, tatuajul își pierde culoarea și are margini și contururi din ce în ce mai neclare. Mulți factori diferiți influențează acest fenomen și fiecare dintre ei poate contribui într-o măsură mai mare sau mai mică la modificarea calitativă a tatuajului.
Primul motiv este legat de îmbătrânirea naturală a pielii. Cu trecerea timpului, pielea devine mai uscată, apar ridurile, producția de sebum și colagen scade și apar o serie de alte situații care pot face pielea mai puțin elastică și tatuajul mai puțin vizibil, chiar neclar.
Acestea sunt însoțite de procesul de degradare a pigmenților artificiali, care intră în componența fiecărui tatuaj. Este normal să se estompeze parțial culoarea, în timp, din cauza anumitor proprietăți fizice și chimice ale pigmenților.
Acest fenomen poate fi mai mult sau mai puțin rapid, în funcție de caracteristicile specifice tatuajului. De exemplu, negrul este un pigment care tinde să reziste mai mult, față de culorile mai deschise sau mai strălucitoare, începând cu alb, care își pierde rapid nuanța și strălucirea.
Chiar și partea corpului unde a fost realizat tatuajul influențează durata acestuia, tocmai pentru că îmbătrânirea nu acționează la fel peste tot. Persoanele care au tatuaje pe, mâini, gât, brațe, abdomen sau anumite părți ale feței, cum ar fi în jurul ochilor, vor observa mai repede semne de îmbătrânire și decolorare a tatuajului.
Trebuie să urmați anumite măsuri de precauție care vă pot ajuta să vă păstrați tatuajul frumos și strălucitor pentru mai mult timp.
Cum puteți preveni estomparea culorilor tatuajului?
Dacă sunt cunoscute cauzele, atunci este ușor de dedus că pentru fiecare dintre ele există anumite trucuri care pot ajuta la prevenirea estompării culorii tatuajului. În plus, există reguli generale, care ar trebui urmate în toate cazurile, pentru a vă asigura că tatuajul rămâne clar și distinct.
În primul rând, este important să îngrijiți, în mod adecvat, un tatuaj recent făcut, susținând, astfel, regenerarea celulară și, în același timp, fixând culoarea. Aceasta presupune anumite reguli de bază, care trebuie respectate întocmai din primele ore și în zilele imediat următoare:
- păstrați protecția din folie transparentă (sau alt pansament dedicat), aplicată de artistul tatuator cel puțin câteva ore după tatuare;
- folosiți un produs de îngrijire cu acțiune specifică, precum Bepanthen® Tattoo, care va hidrata pielea, creând un film protector ce va ajuta la procesul de regenerare și la nu modifică intensitatea culorilor;
- spălați zona recent tatuată cu săpun antibacterian și apă caldă. Este mai bine să folosiți un săpun cu acțiune delicată;
- expuneți tatuajul la aer cât mai des posibil. Acesta trebuie acoperit numai atunci când este necesar pentru a evita contactul cu îmbrăcămintea sau încălțămintea, praful și agenți potențial iritanți;
- evitați îndepărtarea crustelor colorate, de suprafață, fapt care poate să afecteze aspectul final, pozitiv, al tatuajului. De asemenea, trebuie să vă amintiți întotdeauna să evitați expunerea excesivă a tatuajului la lumina directă a soarelui. Razele UV au un impact negativ, nu numai asupra îmbătrânirii pielii, ci și asupra păstrării pigmenților din tatuaj. Cu toate acestea, chiar și în lunile imediat după tatuare și în perioada următoare, ar trebui să utilizați întotdeauna produse cu protecție solară, care să ofere o protecție adecvată împotriva expunerii la soare (cu un SPF de cel puțin 50+).
Este importantă și hidratarea constantă a pielii. Ajută la combaterea îmbătrânirii pielii și la menținerea culorilor vii ale tatuajului. Este important să aveți grijă de piele, bând multă apă, având o dietă sănătoasă și echilibrată, bogată în fructe și legume, și să utilizați produse de îngrijire cu acțiune specifică.
Aveți grijă la contactul cu substanțele care pot irita tatuajul. De exemplu, sarea din apa de mare sau clorul din piscină pot decolora tatuajul în timp. Cel puțin în primele săptămâni, este mai bine să evitați anumite tipuri de machiaj sau tratamente pentru piele și anumite substanțe chimice.
Îngrijirea tatuajului: ce să NU faceți
Pentru a păstra culoarea cât mai mult timp posibil, ar trebui să evitați anumite greșeli ce se pot face atunci când îngrijiți tatuajul, care ar putea reduce calitatea acestuia și ar putea face estomparea sau decolorarea mai rapidă. Iată câteva sfaturi utile despre ce să NU faceți:
- nu expuneți tatuajul la acțiunea substanțelor mai sus menționate, cel puțin nu pentru mult timp. Dacă contactul este inevitabil, ar fi bine să încercați măcar să protejați tatuajul cu un pansament de protecție special și să luați măsuri de precauție speciale;
- urmați instrucțiunile artistului tatuator. Ca și în cazul piercing-urilor sau al oricărei modificări permanente a pielii, trebuie respectate indicațiile de bază referitoare la spălare, expunere la aer, aplicarea de produse hidratante;
nu uitați să utilizați în mod constant produse cu acțiune specifică. Produsele de îngrijire a tatuajelor trebuie folosite nu numai - în primele zile sau în primele săptămâni, ci pentru timp îndelungat;
dacă nu puteți evita complet expunerea la soare măcar nu o prelungiți. Dacă este inevitabilă expunerea la lumină directă, tatuajul ar trebui protejat întotdeauna cu un produs de protecție solară cu factor de protecție foarte mare (SPF cel puțin 50+).
Ce puteți face pentru restabilirea culorilor unui tatuaj decolorat?
Singura modalitate de a preveni pierderea culorii tatuajului este luarea de măsuri preventive adecvate. Dar dacă totuși culorile tatuajului sunt estompate? Există metode fiabile și dovedite pentru a restabili strălucirea și luminozitatea unui tatuaj?
Din păcate, răspunsul este ”NU”: nu există nicio modalitate de a restabili pigmenții pierduți într-un tatuaj deja estompat și ale cărui linii au devenit difuze. Toate produsele cosmetice sau naturale care pot fi folosite, pot ajuta, în cel mai bun caz, doar la prevenție.
Deci ce este de făcut? Singura șansă este să cereți unui artist tatuator să realizeze un retuș, poate în același studio în care a fost făcut pentru prima dată tatuajul. Artistul tatuator va putea evalua amploarea prejudiciului și va propune măsuri de remediere adecvate, în funcție de experiența sa și de nevoile clientului.
Este vorba de a reface un tatuaj, urmând, pe cât posibil, aceleași linii. Totuși, dacă din motive estetice acest lucru ar putea duce la un rezultat nesatisfăcător, puteți încerca să acoperiți tatuajul anterior, mai ales dacă este mic, punând pe el unul nou (așa-numita husă).
Desigur, acesta va fi un tatuaj nou-nouț, așa că trebuie să fie luate aceleași măsuri de precauție ca și prima dată, până când pielea va fi netedă și fără cruste colorate.
Consultant de specialitate prof. dr. Beata Bergler-Czop.