Cum putem preveni formarea crustelor pe zona tatuată?

O persoană care vrea să-și facă un tatuaj cu un design la modă sau cu o semnificație personală, abia așteaptă să-l admire în toată splendoarea lui. Prin urmare, adesea tinde să dorească accelerarea procesului de vindecare a tatuajului. Pentru a scurta procesul de vindecare, unele persoane nu rezistă tentației de a îndepărta crustele de suprafață, care se formează în primele zilele după realizarea tatuajului.

Ca urmare, procesul de vindecare poate să încetinească, iar diverși factori pot crește riscul de durere, inflamație și infecție. Aceste aspecte pot duce la degradarea tatuajului, chiar și într-o măsură mare, astfel încât să fie necesară refacerea acestuia. Cum  faci cu crustele de pe tatuaje? Iată toate răspunsurile referitoare la modalitățile de vindecare a unui tatuaj, menținând, în același timp, pielea sănătoasă.

De ce apar cruste pe tatuaj?

În primul rând, trebuie subliniat că apariția crustelor pe tatuaj, atât în primele ore după procedură, cât și în zilele următoare, este un proces normal. Cu excepția cazului în care aveți simptome mai grave sau deranjante, care pot indica apariția unei infecții sau a unei inflamații, nu este nevoie să vă faceți griji.

Vindecarea tatuajelor implică toate etapele reconstrucției normale a pielii. Crusta este și ea parte a acestui proces natural.

Pentru a îmbunătăți procesul de vindecare a tatuajului, trebuie respectate anumite reguli; prezența crustelor este un semn că totul decurge conform planului, mai ales dacă acestea au dimensiunea și forma potrivite și apar la momentul potrivit.

În special, în primele zile după tatuare, este necesar să urmați întocmai câteva reguli pentru a îmbunătăți procesul de vindecare:

  • încă din primele ore după tatuare, la ora indicată de acesta, îndepărtați cu mare grijă pansamentul care protejează tatuajul și, cu mâinile curate, începeți să spălați ușor zona tatuată cu săpun antibacterian și apă călduța (cu excepția cazului în care a fost aplicat un pansament special destinat unei perioade mai lungi de timp, care va fi lăsat pe piele);
  • apoi uscați tatuajul cu un prospop curat, de hârtie sau bumbac;
  • este important să aplicați un strat de produs cu acțiune specifică, pe pielea tatuată, care să favorizeze regenerarea acesteia;
  • dacă nu este posibil ca tatuajul să rămână descoperit și trebuie să purtați haine sau încălțăminte peste el, îl puteți acoperi cu folie transparentă (sau un pansament special destinat acestui scop), după ce vă asigurați că zona tatuată a fost dezinfectată corespunzător;
  • întregul proces trebuie repetat la fiecare câteva ore, în primele zile, dar după acest timp seste recomandat să păstrați zona recent tatuată curată și dezinfectată.

Mai mult, tatuajul trebuie curățat de excesul de culoare. Din acest motiv, apar cruste colorate, care cad de la sine și care sunt parțial compuse din pigmenții folosiți. Dacă artistul tatuator a făcut modelul corect, atunci acest proces nu ar trebui să aibă ca rezultat un tatuaj întins sau cu contururi neclare. 

Pe măsură ce procesul de vindecare continuă, apar și cicatrice fiziologice, care pot fi însoțite de mâncărime, iritații ușoare sau roșeață moderată a zonei tatuate. Acesta este, de asemenea, un proces complet normal și este un semn că totul merge bine.

De ce este important să nu îndepărtați crustele? 

Crustele uneori dau senzația de mâncărime, au un aspect inestetic și pot provoca chiar disconfort la atingere. Din acest motiv, îndepărtarea lor instinctivă cu unghiile nu este neobișnuită. 

Crustele care se formează pe tatuaj, mai ales în prima fază, sunt necesare pentru fixarea corectă a culorilor. Este necesar ca excesul de pigment, care nu a pătruns în straturile inferioare ale pielii, să iasă la suprafață și să fie îndepărtat. 

În stadiul în care prezintă cruste, tatuajul poate avea contururi mai puțin clare. De fapt, aceasta este doar una dintre etapele de vindecare prin care trec toate tatuajele și poate dura de la câteva zile la 2 săptămâni după procedură. 

În concluzie, din motivele mai sus menționate, nu este recomandată îndepărtarea crustelor, deoarece nu are niciun rezultat benefic și poate încetini procesul de vindecare sau poate chiar conduce la un aspect final al tatuajului nu tocmai reușit . 

Ce poți să faci cu crustele apărute pe un tatuaj? 

Am aflat ce sunt crustele de pe un tatuaj, de ce apar și aproximativ în ce stadiu al procesului de vindecare pot apărea. În acest moment, rămâne o singură întrebare: ce putem face cu crustele apărute pe tatuaje? 

Am putea preveni apariția acestora?Răspunsul este nu. Este imposibil să preveniți formarea de cruste pe tatuaje și, înainte de toate, nu merită să o faceți. Dacă zona tatuată este îngrijită în mod constant și corespunzător, crustele reprezintă o parte normală a procesului de vindecare și au rolul lor. 

Atunci ce putem face? Cel mai important este să nu le îndepărtați cu forța, de exemplu folosind unghiile sau frecând cu cârpe și prosoape. Trebuie să evitați lovirea, frecarea și contactul frecvent cu suprafața tatuajului pentru a evita abraziuni și zgârieturi ale crustelor. 

Prin urmare, cel mai bine este să lăsați crustele acolo unde sunt: acest lucru va facilita procesul de vindecare, care va decurge în cel mai bun mod posibil. Recomandările de mai sus sunt valabile și pentru machiajul permanent.

Cruste pe tatuaj: greșeli ce trebuie evitate 

Este recomandat să țineți cont de câteva greșeli de evitat atunci când este vorba despre vindecarea unui tatuaj: în primul rând, este important să cereți sfatul unui artist tatuator. Un profesionist va putea, cu siguranță, să înlăture orice îndoială și să ofere cele mai potrivite sfaturi. Cu toate acestea, există câteva reguli generale. De exemplu: 

  • nu îndepărtați devreme folia sau pansamentul. Folia aplicată de artistul tatuator trebuie îndepărtată doar la câteva ore după tatuaj, cel târziu în dimineața următoare (dacă este folosită o altă formă de protecție, cum ar fi second skin, artistul tatuator va oferi instrucțiuni detaliate referitoare la timpul recomandat de scoatere. În caz contrar, puteți provoca infectarea plăgii; 
  • nu expuneți tatuajul la factori iritanți. Clorul din piscină sau sarea din mare pot cauza iritație în zona tatuată. Același lucru este valabil și pentru detergenții puternici, agenții de curățare etc.; 
  • nu țineți tatuajul acoperit tot timpul. Pentru a ajuta procesul de vindecare și, prin urmare, formarea și căderea naturală a crustelor, este important ca tatuajul să rămână expus. Folia sau pansamentul trebuie aplicate numai atunci când este necesar să protejați tatuajul de contactul cu diferite obiecte de îmbrăcăminte sau de încălțăminte, pentru a evita deteriorarea zonelor tatuate; 
  • nu uitați să spălați și să hidratați zona recent tatuată. Igiena este o parte esențială a procesului de vindecare a tatuajului; dacă zona nu este curățată de praf, murdărie, resturi și bacterii, pot apărea infecții sau inflamații, care pot necesita îngrijiri medicale; 
  • nu expuneți des tatuajul la lumina directă a soarelui. Razele ultraviolete pot interfera cu procesul de vindecare și pot duce la deteriorarea culorii. Cel mai bine este să folosiți întotdeauna protecție solară și să limitați expunerea la soare.

Consultant de specialitate prof. dr. Beata Bergler-Czop.

Locul tatuat prezintă prurit (mâncărime la locul tatuajului)

Locul tatuat prezintă prurit (mâncărime la locul tatuajului)

Unul dintre cele mai frecvente simptome deranjante, care pot să apară după realizarea unui tatuaj este mâncărimea, care este normală în zona recent tatuată și care persistă pe tot parcursul procesului de regenerare a pielii. Care sunt cauzele pruritului cauzat de tatuaj și cum să ameliorați disconfortul?

Află mai multe
Unguent pentru un tatuaj recent: cum se folosește și de ce este important?

Unguent pentru un tatuaj recent: cum se folosește și de ce este important?

Pentru a îngriji corespunzător tatuajul și pentru a menține zona hidratată este indicat să folosiți, în mod corect, produsele de îngrijire cu acțiune specifică pentru pielea tatuată. Aflați care sunt beneficiile unui produs bun destinat îngrijiri tatuajelor

Află mai multe
Cât de dureroasă este tatuarea? Descoperiți locuri mai puțin dureroase

Cât de dureroasă este tatuarea? Descoperiți locuri mai puțin dureroase

Cât de mult doare să ai un tatuaj? Toleranța la durere este subiectivă? Cunoașteți factorii care influențează senzația de durere și aflați care sunt locurile mai puțin dureroase ale corpului.

Află mai multe
Cheloizii și tatuajele

Cheloizii și tatuajele

Cicatricele hipertrofice și cheloizii sunt cele mai neplăcute și dificil de rezolvat situații care pot apărea după realizarea unui tatuaj. Ce sunt cheloizii și cum îi recunoaștem?

Află mai multe
Cum îngrijim tatuajul?

Cum îngrijim tatuajul?

Îngrijirea unui tatuaj necesită o atenție deosebită. Cum îngrijim un tatuaj recent fși unul peste care a trecut mai mult timp?

Află mai multe
Rănirea locului tatuat

Rănirea locului tatuat

Îngrijirea unui tatuaj necesită o atenție deosebită. Cum îngrijim un tatuaj recent fși unul peste care a trecut mai mult timp?

Află mai multe
Decolorarea tatuajului: cum o putem evita?

Decolorarea tatuajului: cum o putem evita?

Știi de ce se estompează culorile unui tatuaj? Află care sunt cauzele decolorării și cum putem preveni pierderea culorii!

Află mai multe