Nasul reprezintă o parte esențială a modului în care interacționăm cu lumea, furnizându-ne informații importante despre mediul înconjurător. Prin urmare, când devine uscat și iritat, ne simțim inconfortabil și deconectați de ceea ce ne înconjoară.
Când nasul este sănătos, acesta este umed în interior, îndeplinind funcția esențială de filtrare a aerului și de protecție. Uscarea excesivă a nasului, poate provoca iritatii și dezvoltarea de fisuri la nivelul acestuia, iar particulele de praf și agenții patogeni au frâu liber crescând susceptibilitatea la infecții. Pot aparea și:
- Strănutul
- Mâncărimea
- Incapacitatea sau capacitatea redusă de a respira pe nas
- Senzația de arsură
- Pielea înroșită
În cazuri rare, nasul inflamat poate duce la formarea de cruste dureroase și la sângerări, iar atunci când este prezentă o infecție, aceasta se poate răspândi spre exemplu către sinusuri, provocând dureri la nivelul feței și capului.
Ce cauzează un nas uscat, iritat?
Există multe cauze posibile pentru uscarea nasului, inclusiv:
- Aerul uscat, adesea din cauza aerului condiționat
- Căldura excesivă
- Alergii la diverși factori, cum ar fi polenul, praful din casă sau fumul
- Expunerea la temperaturi scăzute iarna
- Răcelile și alte tipuri de infecții respiratorii
- Unele medicamente, cum ar fi spray-urile nazale decongestionante, care pot face nasul să devină și mai uscat
- Frecarea din cauza suflării frecvente a nasului
- Stresul
- Parfumul sau mirosurile puternice, cum ar fi vapori de vopsea sau benzină
- Alcoolul în exces
RECOMANDARE: Acționați la primul semn de inflamație – cu cat acționați mai repede, cu atât simptomele se vor ameliora mai rapid. Cereți ajutorul unui specialist în domeniul sănătății.
RECOMANDARE: În loc de șervețele normale, care pot irita nasul, utilizați pentru ștergerea acestuia șervețele moi infuzate cu aloe vera sau extract de mușețel.