Vergeturile

Afectând pâna la nouă din zece femei însărcinate, vergeturile sunt naturale și inofensive - un semn al schimbărilor făcute de corp pentru a întâmpina o nouă viață.

 

Ce sunt vergeturile?

femeie însărcinată, piele cu vergeturi

Vergeturile sunt dungi care apar pe corp în perioadele de creștere bruscă sau drept urmare a unor modificări hormonale. La început au o culoare roșie-purpurie, devenind albe și perlate în timp. La femeile însărcinate, zonele în care se formează cel mai des vergeturi sunt abdomenul, sânii, șoldurile și coapsele. Deși vergeturile nu prezintă niciun pericol de regulă, în anumite condiții pot fi însoțite de senzații de mâncărime sau arsură, care pot provoca disconfort.

 

Ce cauzează vergeturile?

Vergeturile sunt cel mai frecvent cauzate de întinderea rapidă a pielii, ceea ce face ca structura dermului să devină dezorganizată, fibrele de colagen rupându-se, de aici rezultând aspectul de crăpătură al vergeturilor. Modificările hormonale din timpul sarcinii pot slăbi și mai mult rețeaua de colagen.

femeie însărcinată se dă cu cremă pe burtică

Prevenirea vergeturilor

Pentru a reduce aspectul vergeturilor, se recomandă menținerea unei hidratări optime a pielii cât mai devreme posibil în timpul sarcinii.

Hidratarea începe din interior, așa că în timpul sarcinii ar fi indicat să beți aproximativ 10 căni de apă pe zi și în jur de 13 căni pe zi în perioada în care alăptați.

Puteți începe să vă pregătiți pielea de îndată ce aflați că sunteți însărcinată folosind o crema antivergeturi, care menține pielea netedă, moale, hidratată și elastică.

Chang S. Risk factors associated with Striae Gravidarum. Journal of the American Academy of Dermatology. 2004.51(9):881-5.