Cum să ingrijim tăieturile si alte plăgi minore

Accidente ni se întâmplă tuturor. Indiferent dacă e vorba de alunecarea unui cuțit de bucătărie sau un genunchi julit prin cădere, plăgile minore, cum ar fi tăieturile și zgârieturile trebuie totuși tratate cu seriozitate și rapid.

Atunci când dvs. sau un membru al familiei dvs. v-ați tăiat sau julit și sângerați, puteți urma acești pași:

persoană își aplică un plasture pe călcâi
  1. Opriți sângerarea prin aplicarea de presiune cu un bandaj sau un prosop curat la nivelul plăgii și, dacă este posibil și necesar, ridicați zona rănită deasupra nivelului inimii pentru a ajuta la reducerea fluxului sanguin.
  2. Spălați-vă mâinile și îndepărtați toate particulele străine și murdăria de pe rană. Dezinfectați plaga cu un produs dezinfectant sau antiseptic neiritant.
  3. Acoperiți zona afectată cu un bandaj steril.

Când trebuie să solicitați asistență medicală imediată?

  • Dacă nu puteți opri sângerarea
  • Dacă realizați că v-ați rănit în profunzime și, spre exemplu, sângerați dintr-o arteră
  • Dacă pielea din jurul plăgii este amorțită
  • Dacă plaga este foarte mare sau dacă există multe leziuni tisulare

 

Acordați atenție infecțiilor bacteriene

Chiar și atunci când luați toate măsurile potrivite pentru a preveni o infecție, factori pe care nu-i puteți controla pot determina dezvoltarea unor infecții. O plagă prezintă un risc ridicat de dezvoltare a unei infecții dacă, spre exemplu, este expusă la murdărie sau fluide corporale cum ar fi puroiul.

Semnele unei infecții pot include:

  • Umflare, înroșire și accentuarea durerii în zona afectată
  • Prezența puroiului
  • Miros neplăcut emanat de plagă
  • Temperatură ridicată
  • Stare generală de disconfort

 

Cum se vindecă pielea?

  • Vasele de sânge care vascularizează zona rănită se contractă, reducând fluxul de sânge (fenomen numit vasoconstricție)
  • Trombocitele, componente ale sângelui, se adună la nivelul plăgii și, împreună cu proteinele de coagulare din sânge, iau parte la formarea dopului de fibrină implicat în oprirea sângerării, care mai apoi se transformă într-o crustă.
fetiță cu plasture deasupra ochiului

După ce sângerarea s-a oprit, vasele de sânge contractate anterior se dilată, astfel încât să permită celulelor albe din sânge și altor celule specializate să-și poată exercita acțiunea de prevenire și combatere a infecțiilor, de pregătire a începerii procesului de regenerare, în cadrul căruia se restabilește funcția de barieră protectoare a pielii, însoțit de apariția țesutului cicatricial.

Faza de reconstrucție include rearanjarea țesutului cicatricial de la suprafața plăgii, cu scopul de a reda elasticitatea pielii si funcționalitatea completă a acesteia. Acest lucru este ajutat de producția de colagen de la locul plăgii. Țesutul cicatricial apare în mod normal după aproximativ trei săptămâni de la rănirea inițială.

Viteza de vindecare a plăgii poate fi afectată de factori precum vârsta, alimentația și prezența unor afecțiuni. De asemenea, poate fi afectată de nivelul de hidratare al pielii - de îndată ce se închide plaga este important să mențineți hidratarea pielii nou formate și a pielii care înconjoară plaga pentru a reduce inflamația și cicatricile și pentru a favoriza crearea unei bariere cutanate sănătoase.