Atunci când bebelușii și copiii mici suferă de eczemă, nu numai că aceștia simt disconfort și poate chiar durere, dar această experiență poate fi incredibil de stresantă și dificilă și pentru părinți. Este atât de greu să-ți vezi micuțul suferind deoarece mâncărimea și disconfortul îi perturbă starea generală și tiparele de somn. Din fericire, există măsuri pe care le puteți lua pentru a oferi alinare bebelușului sau copilului mic.
Simptome la bebeluși și copii mici
Eczema apare de obicei ca o erupție cutanată roșie, care provoacă senzație de mâncarime și poate duce la uscarea excesiva, descuamarea sau chiar crăparea pielii. La bebeluși, eczema apare de cele mai multe ori pe frunte, obraji, bărbie sau coapse, încă din primele luni după naștere. La copiii de peste doi ani, apare cel mai adesea la nivelul pliurilor pielii, cum ar fi la nivelul coatelor, în spatele genunchilor și urechilor, precum și la nivelul încheieturilor, mâinilor și gleznelor.
Cauze
Eczema este o boală foarte frecventă a pielii, care afectează până la 20% dintre copii la nivel mondial1. Chiar și așa, cauzele exacte ale eczemei sunt necunoscute, deși există un număr de factori care îi favorizează apariția. Pielea copiilor mici, în special pielea bebelușilor, este mai sensibilă la influențele de mediu decât cea a adulților, deci factorii externi sau de mediu contribuie adesea. Factorii iritanți, variind de la lână sau țesături sintetice, căldură excesivă sau săpunuri - chiar și saliva de la nivelul feței bebelușului - pot contribui cu toții la dezvoltarea eczemelor. Genetica este, de asemenea, un factor important, existând studii care arată că bebelușii sunt mai susceptibili să dezvolte eczeme dacă au frați sau părinți care suferă de aceasta. Al treilea factor incriminat e constituit de alergii care pot include alergii alimentare sau alergii la surse externe cum ar fi animale de companie, acarieni sau polen.
Cum să gestionați eczema de care suferă micuțul
Multe dintre recomandările făcute în cazul adulților se aplică și bebelușilor sau copiilor mici care suferă de eczemă, totuși, având în vedere faptul că pielea micuțului este deosebit de delicată, vă recomandăm să vă adresați unui specialist în domeniul sănătății, care vă poate recomanda cele mai bune măsuri pe care le puteți lua pentru a vă ajuta pe dumneavoastră și pe copilul dumneavoastră. Între timp, mai jos sunt prezentate câteva informații generale și sugestii pe care le-ați putea găsi utile.
Băile zilnice în apă caldă (niciodată fierbinte) timp de câteva minute vă vor ajuta să curățați pielea bebelușului și să evitați infectarea. Imediat după baie, este foarte important să hidratați pielea și să o mențineți hidratată pe tot parcursul zilei - produsele de hidratare, în special cele emoliente, pot ajuta la reducerea simptomelor, cum ar fi contracararea senzației de mâncarime.”
RECOMANDARE: Fulgii de ovăz fin mărunțiți adăugați în apa de baie a bebelușilor sau copiilor mici pot ajuta la calmarea pielii.
Prevenirea scărpinării este importantă - scărpinarea exacerbează eczemele deoarece afectează stratul superior al pielii și poate duce la infecții. Mai ales în timpul nopții, dacă bebelușii sau copii mici poartă mănuși care-i împiedică să se scarpine, pot dormi mai bine și nu se rănesc singuri.
RECOMANDARE: În timpul verii, dacă păstrați în frigider produsul emolient pentru bebeluș, datorită răcirii, când îl aplicați senzația de mâncărime poate fi diminuată*.
Dacă eczema bebelușului sau copilului mic este gravă, medicul vă poate recomanda diferite produse emoliente, tratamente pentru uz topic cu corticosteroizi sau antibiotice pentru a ajuta la vindecarea pielii și pentru a evita sau trata diverse infecții.
În cele din urmă, identificarea factorilor declanșatori vă poate ajuta să gestionați eczema de care suferă bebelușul sau copilul dumneavoastră. Uneori nu veți putea stabili ce cauzează apariția unei astfel de afecțiuni, dar este bine să știți care sunt factorii iritanți care îl deranjează pe micuțul dvs., cum ar fi atunci când îi este prea cald sau când folosiți anumite produse. Deși alergiile alimentare pot fi parte din problemă, consultați întotdeauna un medic în vederea efectuării de teste pentru depistarea de alergeni înainte de a elimina alimente din dieta micuților.
Dar dumneavoastră?
Eczema apare de obicei ca o erupție cutanată roșie, care provoacă senzație de mâncărime și poate duce la uscarea excesivă, descuamarea sau chiar crăparea pielii. La bebeluși, eczema apare de cele mai multe ori pe frunte, obraji, bărbie sau coapse, încă din primele luni după naștere. La copiii de peste doi ani, apare cel mai adesea la nivelul pliurilor pielii, cum ar fi la nivelul coatelor, în spatele genunchilor și urechilor, precum și la nivelul încheieturilor, mâinilor și gleznelor.
Când bebelușii sau copii mici suferă din cauza eczemelor, nu este greu doar pentru ei - adesea este foarte greu și pentru părinți. Toți părinții știu cât de dificil este să-și vadă copilul cum suferă din cauza eczemelor, de multe ori aveți senzația că nu dețineți deloc controlul, ceea ce vă poate face să vă simțiți și mai rău. Cu toate acestea, este important să vă amintiți că nu este vina dvs. și că există mulți alți părinți care trec prin același lucru. Poate fi util să vă adresați unei asociații locale care activează în acest domeniu deoarece astfel de asociații includ adesea grupuri de sprijin pentru părinți, unde puteți vorbi și învăța de la alte persoane care au trecut prin experiențe similare.
*Dacă nu sunt în contradictoriu cu modul de păstrare ale produsului utilizat, indicate de producător.
(1) https://nationaleczema.org/helping-your-child-with-eczema-sleep/