Cauzele iritației de scutec
Pielea bebeluşului este foarte permeabilă şi sensibilă şi, de aceea, trebuie îngrijită şi protejată zilnic utilizând produse sigure, cu acțiune blândă. Mai mult de jumătate dintre bebelușii cu vârste cuprinse între 4 și 15 luni pot avea iritație de scutec cel puțin o dată la două luni.
Riscul de iritație de scutec se modifică odată cu creșterea bebelușului. În timpul primelor douăsprezece luni, iritația de scutec este mai frecventă, deoarece scaunele sunt mai frecvente, iar pielea bebelușului este mai subțire, mai permeabilă. Stratul de lipide protector al pielii nu este complet format și de aceea deshidratarea este mai rapidă.
Cea mai frecventă cauză a iritației de scutec este schimbarea la intervale prea mari de timp a scutecelor murdare. Urina și materiile fecale conțin amoniac care poate irita pielea sensibilă a bebelușului.
În plus, iritația poate apărea și atunci când [3]:
- Bebelușii au scaune frecvente, în special atunci când scaunele rămân în scutece peste noapte [3.1].
- Bebelușii au diaree. [3.1]
- În timpul perioadelor de erupție dentară.
- Bebelușii poartă scutece prea mici sau prea strâmte, ceea ce provoacă fricțiune. [3.2]
- Folosirea unor produse noi la care bebelușul ar putea fi sensibil, precum produsele cu acțiune agresivă asupra pielii sensibile sau detergenți [3.3].
- Dieta bebelușilor este schimbată prin introducerea alimentelor solide [3.4] sau prin consumul de fructe acide: portocalele, căpșunile și roșiile. Nu uitați că bebelușii care sunt încă alăptați exclusiv la sân pot fi influențați de alimentația mamei lor.
Scutecele, fie cele confecționate din materiale textile sau de unică folosință, pot avea acțiune iritantă asupra pielii prin simpla frecare cu aceasta. Cercetările sugerează că iritația de scutec este mai puțin frecventă în cazul utilizării scutecelor de unică folosință. Cu toate acestea, frecvența cu care sunt schimbate scutecele este mult mai importantă decât tipul utilizat.
Medicamentele, precum antibioticele și laxativele, pot provoca, de asemenea, iritație de scutec. Antibioticele pot contribui la apariția candidozei, diarea fiind una dintre manifestări [3.5]. Dacă bebelușii se confruntă cu scaune frecvente sau diaree, șansele ca iritația de scutec să apară cresc. Bebelușii alăptați la sân, ale căror mame urmează un tratament pe baza de antibiotice prezintă, de asemenea, un risc crescut de iritație de scutec [1.5].