Iritația de scutec: cauze și prevenție 

Iritația de scutec (eritemul fesier) poate apărea în orice moment în perioada în care copiii poartă scutece. Gradul de severitate al acesteia poate varia în funcție de cauză și de modul în care este este îngrijită zona afectată. Putem preveni apariția iritației de scutec prin îngrijirea potrivită a zonei respective: schimbarea regulată a scutecelor, spălarea și uscarea atentă, utilizarea de cosmetice sigure și eficace, care să protejeze pielea delicată a bebelușului.

    Ce este iritația de scutec

    Iritația de scutec este o afecțiune cutanată, care apare în zona acoperită de scutecul copilului. Iritația de scutec apare atunci când scutecele murdare se schimbă prea rar sau când alimentația copilului se diversifică. Este produsă de factori chimici, cum sunt enzimele sau amoniacul din scaun și urină și factori mecanici, cum este fricțiunea dintre piele și scutec [1.1]. Iritația de scutec este o cauză de disconfort pentru bebelușul dumneavoastră.

    bebeluș care plânge în timp ce i se schimbă scutecul

    Semne și simptome ale iritației de scutec

    Primele semne ale iritației de scutec au forma unor pete roz nivelul feselor, coapselor și zonei genitale ale bebelușului. Poate evolua sub forma unor pete roșii, asociate cu umflături, vezicule sau eroziuni dureroase în zona scutecului. Pielea afectată poate fi mai caldă la atingere. Oricare ar fi forma sub care apare iritația de scutec, zona afectată tinde să fie mai sensibilă decât în mod obișnuit. 

    Eritemul fesier poate provoca bebelușului disconfort, agitație sau plâns, în special în timpul schimbării scutecelor [1.3] [2.1].  

    Atunci când iritația de scutec este severă, iar starea bebelușului este afectată, vă sfătuim să consultați medicul pediatru [1.4]. 

    bebeluș care plânge în timp ce i se schimbă scutecul

    Cauzele iritației de scutec

    Pielea bebeluşului este foarte permeabilă şi sensibilă şi, de aceea, trebuie îngrijită şi protejată zilnic utilizând produse sigure, cu acțiune blândă. Mai mult de jumătate dintre bebelușii cu vârste cuprinse între 4 și 15 luni pot avea iritație de scutec cel puțin o dată la două luni.   

    Riscul de iritație de scutec se modifică odată cu creșterea bebelușului. În timpul primelor douăsprezece luni, iritația de scutec este mai frecventă, deoarece scaunele sunt mai frecvente, iar pielea bebelușului este mai subțire, mai permeabilă. Stratul de lipide protector al pielii nu este complet format și de aceea deshidratarea este mai rapidă.

    Cea mai frecventă cauză a iritației de scutec este schimbarea la intervale prea mari de timp a scutecelor murdare. Urina și materiile fecale conțin amoniac care poate irita pielea sensibilă a bebelușului.   

    În plus, iritația poate apărea și atunci când [3]:  

    • Bebelușii au scaune frecvente, în special atunci când scaunele rămân în scutece peste noapte [3.1]. 
    • Bebelușii au diaree. [3.1] 
    • În timpul perioadelor de erupție dentară
    • Bebelușii poartă scutece prea mici sau prea strâmte, ceea ce provoacă fricțiune. [3.2] 
    • Folosirea unor produse noi la care bebelușul ar putea fi sensibil, precum produsele cu acțiune agresivă asupra pielii sensibile sau detergenți [3.3]. 
    • Dieta bebelușilor este schimbată prin introducerea alimentelor solide [3.4] sau prin consumul de fructe acide: portocalele, căpșunile și roșiile. Nu uitați că bebelușii care sunt încă alăptați exclusiv la sân pot fi influențați de alimentația mamei lor. 

    Scutecele, fie cele confecționate din materiale textile sau de unică folosință, pot avea acțiune iritantă asupra pielii prin simpla frecare cu aceasta. Cercetările sugerează că iritația de scutec este mai puțin frecventă în cazul utilizării scutecelor de unică folosință. Cu toate acestea, frecvența cu care sunt schimbate scutecele este mult mai importantă decât tipul utilizat.  

    Medicamentele, precum antibioticele și laxativele, pot provoca, de asemenea, iritație de scutec. Antibioticele pot contribui la apariția candidozei, diarea fiind una dintre manifestări [3.5]. Dacă bebelușii se confruntă cu scaune frecvente sau diaree, șansele ca iritația de scutec să apară cresc. Bebelușii alăptați la sân, ale căror mame urmează un tratament pe baza de antibiotice prezintă, de asemenea, un risc crescut de iritație de scutec [1.5].

    Treatment

    Tratamentul și prevenirea sunt foarte asemănătoare atunci când este vorba despre iritația de scutec - ambele implică respectarea unor recomandări simple de igienă, cum ar fi schimbarea scutecului bebelușului de fiecare dată când se murdărește și folosirea de produse blânde, special dezvoltate pentru îngrijirea pielii delicate a bebelușilor. Dacă totuși bebelușul dumneavoastră suferă de iritația de scutec, în ciuda măsurilor de prevenire, cel mai indicat este să cereți ajutor din partea medicului pentru recomandări de tratament specifice.

    Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre iritația de scutec.

    Cum prevenim apariția iritației de scutec

    Uneori, primele simptome ale iritației de scutec sunt observate târziu, atunci când apar semne de disconfort ale copilului. Prevenția are un rol foarte important pentru confortul bebelușului și, implicit, al întregii familii.

    1. Schimbați frecvent scutecul bebelușului [1.7]: Cea mai bună modalitate de a preveni iritația este păstrarea zonei scutecului curată și uscată, schimbând frecvent scutecul.
    2. Curățați fesele bebelușului cu produse sigure: La fiecare schimb de scutece, clătiți fesele bebelușului cu apă caldă. Pentru curățarea pielii se pot folosi, de asemenea, șervețele pentru bebeluși. Folosiți șervețele care nu conțin alcool sau parfum sau folosiți un produs de curățare cu acțiune blândă; uscați zona cu un prosop moale și lasați-o să se aerisească [1.8].
    3. Aplicați la fiecare schimbare de scutec un unguent cu acțiune protectoare pentru bebeluși, pentru a reduce riscul apariției eritemului fesier. Nu este necesar ca unguentul sa conțină antiseptice, extracte de plante sau oxid de zinc. Utilizarea acestor ingrediente este rezervată pentru situații speciale [1.9].

    Bepanthen Unguent poate fi folosit la fiecare schimbare a scutecului pentru a proteja chiar și cea mai sensibilă piele, cum este cea a bebelușilor născuți prematur, deoarece nu conține conservanți, coloranți sau substanțe antiseptice.

    Bepanthen Unguent se aplică și se înlătură ușor, fără a irita suplimentar pielea, asigurând protecție îndelungată, de până la 10 ore.

    Bepanthen Unguent formează un film transparent și flexibil pe piele, care protejează chiar și cea mai sensibilă piele împotriva frecării cu scutecul și a agenților iritanți. Păstrează pielea bebelușului sănătoasă şi hidratată până la 10 ore, permițându-i „să respire”.

    Cu un conţinut de provitamina B5 (panthenol), Bepanthen Unguent a fost creat special pentru a susține refacerea naturală a pielii, menținând-o hidratată, moale și catifelată.

    • fără conservanți 
    • fără coloranți 
    • fără parabeni
    bebeluș cu piciorușul în gură

    Sfaturi pentru îngrijirea pielii afectate de iritația de scutec

    • Folosiți produse sigure, cu acțiune blândă pentru a curăța pielea bebelușului, în special în zonele în care pielea are pliuri. Curățați delicat, cu răbdare întreaga zonă acoperită de scutec [1.6]. Spălarea excesivă poate provoca uscarea pielii. Evitați utilizarea băilor cu bule sau a spumelor și săpunurilor cu miros puternic, ce pot irita piela sensibilă a bebelușului. După baie, ștergeți pielea bebelușului cu grijă și evitați frecarea viguroasă.
    • Schimbați scutecele imediat ce sunt ude sau murdare. [1.7].
    • Asigurați-vă că scutecul are mărimea potrivita bebelușului. Dacă este prea strâmt, poate irita pielea și provoca fricțiune, iar dacă este prea larg, scutecul nu va putea absorbi urina în mod corespunzător. [1.8]
    • Utilizați un unguent cu panthenol special pentru bebeluși, cu rolul de a proteja pielea și a stimula regenerarea acesteia.   
    • Consultați medicul pediatru atunci când eritemul devine sever.
    References
    1. Diaper rash https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/diagnosis-treatment/drc-20371641 - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
    2. Common diaper rashes & treatments. American Academy of Pediatrics. https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing.aspx - 1
    3. Why is my baby always getting diaper rashes. American Academy of Pediatrics. https://www.healthychildren.org/English/tips-tools/ask-the-pediatrician/Pages/Why-is-my-baby-always-getting-diaper-rashes.aspx. Accessed March 14, 2022 - 1, 2, 3, 4, 5