Locul tatuat prezintă prurit
Oricine decide să-și decoreze corpul cu un tatuaj, cu un piercing sau să îmbunătățească permanent anumite părți ale feței cu ajutorul unui machiaj permanent (de exemplu, pentru a evidenția arcul sprâncenelor sau conturul buzelor), trebuie să fie conștient că, și în absența infecției sau a unei reacții alergice, vor simți un oarecare disconfort timp de cel puțin câteva săptămâni.
Cel mai frecvent simptom după un tatuaj este pruritul, care apare fiziologic în zona tatuată și persistă pe tot parcursul procesului de regenerare a pielii.
În cele mai multe cazuri, acesta este un disconfort ușor, care nu prezintă nici o amenințare pentru sănătatea dumneavoastră și poate fi atenuat, cel puțin parțial, urmând instrucțiunile artistului tatuator și având grijă să nu zgâriați desenul și zona înconjurătoare, chiar dacă mâncărimea este persistentă.
Mâncărime la locul efectuării tatuajului: este normal?
Un tatuaj este un desen creat prin introducerea de cerneală în dermă. Există întotdeauna riscul de inflamație sau infecție, din cauza unei posibile contaminări bacteriene sau virale atât în timpul, cât și după procesul de tatuare.
În cazul tatuajelor, cernelurile pot provoca diverse tipuri de reacții alergice. Cel mai mare risc este descris la utilizarea coloranților roșii.
Mâncărimea face parte din simptomele normale ale inflamației după realizarea unui tatuaj și poate persista până când crustele colorate cad de la sine și pielea devine din nou netedă.
Apariția unor simptome precum mâncărime (chiar destul de intensă), roșeață, căldură, durere și umflare ușoară în următoarele câteva zile după tatuare nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare, ci să determine o mai mare atenție pentru îngrijirea acestuia și protejarea împotriva factorilor care ar putea crește disconfortul sau vă pot expune riscului de complicații.
Cauzele apariției senzației de mâncărime la locul tatuat
Pe lângă inflamația fiziologică, minoră, asociată cu tatuajul și procesul de regenerare a pielii, după tatuare pot apărea mâncărime și durere din cauza infecțiilor și alergiilor pielii la componentele cernelurilor (în principal metale precum nichel, crom sau cadmiu, dar și a produselor pentru degradare pigmentară).
Pentru a minimiza riscul apariției unor astfel de probleme, este important să mergeți la studiouri de tatuare, care respectă toate măsurile reglementate și standardele de siguranță și să permiteți realizarea tatuajelor numai de către artiști tatuatori instruiți corespunzător să tatueze folosind cerneluri de bună calitate, care respectă standardele UE Reach 2022.
În plus, un tatuaj trebuie efectuat numai dacă pielea zonei selectate este în stare bună, adică intactă, fără abraziuni, iritații sau alte răni și perfect curată. Persoanele care suferă de alergii cutanate sau de alte boli dermatologice legate de sistemul imunitar, de exemplu psoriazis, ar trebui să evite tatuajele, deoarece riscul apariției unei reacții adverse imediate (la câteva zile/săptămâni după tatuare) sau luni/ani mai târziu este deosebit de mare. De asemenea, trebuie amintit că tratamentul cu unele medicamente reprezintă o contraindicație pentru a face un tatuaj, de exemplu, în cazul administrării de izotretinoină. Procedura poate fi apoi efectuată după o pauză corespunzătoare de la terminarea tratamentului, specificată în prospectul medicamentului.
Persoanele care suferă, de exemplu, de dermatită atopică, au o predispoziție mai mare la infectarea tatuajului cu Staphylococcus aureus din cauza colonizării semnificative a pielii de către această bacterie. Mai mult, tatuajul poate favoriza reactivarea dermatitei atopice sau a psoriazisului în remisie.
Din păcate, nu există un test 100% fiabil care să prezică riscul de reacții alergice la tatuaje. Chiar și testele cutanate, care sunt, de obicei, folosite pentru a diagnostica alergiile la principalii sensibilizatori ai pielii, nu sunt 100% fiabile, deoarece un rezultat negativ poate apărea pur și simplu pentru că o persoană nu a fost niciodată expusă la substanța în cauză, dar asta nu înseamnă că nu poate dezvolta alergii după contactul cu aceasta, ca urmare a realizării unui tatuaj. Dacă cineva suferă de alergii cutanate, dar nu vrea să renunțe la tatuaje, ar trebui să opteze pentru modele mici, într-o singură culoare (de preferință realizate cu cerneală neagră, care este mai puțin alergenică), situate pe zonele mai puțin sensibile ale corpului. Cu toate acestea, ar trebui să țină cont de apariția, cu un risc mai mare, a reacțiilor adverse, față de persoanele sănătoase, care de obicei, duc la necesitatea îndepărtării tatuajului (laser sau chirurgical).
Cum atenuăm senzația de disconfort post-tatuare?
În primul rând, trebuie să urmați întocmai instrucțiunile de îngrijire a tatuajului oferite de artistul tatuator la sfârșitul sesiunii.
Principalele recomandări includ păstrarea foliei de protecție (sau un alt pansament dedicat) aplicată de artistul tatuator după finalizarea designului și aplicarea unui preparat hidratant, emolient, care ar trebui să rămână pe zona tatuată câteva ore. Nu trebuie să atingeți sau să frecați zona tatuată și trebuie să evitați activitățile care pot provoca răni sau contaminare. Acasă, spălați-vă mâinile cu un antiseptic, îndepărtați folia și spălați ușor zona de piele tatuată cu apă caldă și ștergeți, tamponând ușor. Apoi lăsați să se usuce la aer.
Este important ca pielea să fie întotdeauna bine hidratată cu un produs precum Bepanthen® Tattoo unguent pentru îngrijirea specifică a tatuajelor. Formula sa cu Panthenol creează un film protector, ce lasă pielea să respireși asigură nivelul optim de hidratare în piele.
Produsele de îngrijire a tatuajelor trebuie aplicate întotdeauna cu mișcări delicate. Nu apăsați sau frecați pentru a nu provoca iritații care ar crește inflamația, mâncărimea și senzația de arsură.
După ce au fost efectuați acești pași, nu mai este necesar să acoperiți tatuajul cu folie de plastic, cu excepția cazului în care cineva trebuie să fie adesea într-un mediu cu foarte mult praf (ceea ce este cel mai bine evitat) sau dacă există riscul ca tatuajul să fie frecat de haine. Purtați haine moi, largi, fără cusături și fără margini rigide, pentru a nu irita zona tatuată și pentru a oferi o protecție adecvată în timpul procesului de regenerare a pielii.
Dacă tatuajul a fost realizat pe o suprafață a pielii expusă la soare, produsele cu factor de protecție solară mare (protecție SPF50+) trebuie folosite timp de cel puțin două săptămâni, atât pentru a evita reacțiile fotoalergice, cât și pentru a reduce riscul modificării culorii tatuajului. Precauțiile suplimentare care ar trebui luate în considerare, timp de 2-4 săptămâni, includ evitarea dușurilor fierbinți, înotul în piscină sau în mare, a saunelorși a practicării sporturilor de apă sau de contact, care pot expune tatuajul, existând pericol de rănire.
Zona tatuată trebuie spălată ușor o dată pe zi cu apă proaspătă și săpun antibacterian, hipoalergenic. De asemenea, este important să mențineți pielea bine hidratată, de exemplu cu Bepanthen® Tattoo, de 3 până la 4 ori pe zi, timp de câteva săptămâni, mai ales dacă pielea este uscată. Acest lucru o va face mai catifelată și mai hidratată.
Dacă, în ciuda acestor măsuri de precauție, senzația de mâncărime din zona tatuajului provoacă un disconfort semnificativ, se pot aplica comprese reci uscate: de exemplu, prin înfășurarea într-o cârpă moale a unor cuburi de gheață. Cu toate acestea, este absolut interzis să vă zgâriați cu unghiile pe zona tatuată.
CE sa NU faci niciodată dacă tatuajul provoacă mâncărime puternică?
Dacă mâncărimea provocată de tatuaj este insuportabilă, este posibil să aveți o alergie sau o infecție. Atunci când se întâmplă acest lucru, veți observa anumite semne în zona tatuajului, cum ar fi roșeață excesivă, umflarea pielii de-a lungul liniilor sau în desen, o schimbare a aspectului tatuajului, apariția puroiului sau vezicule mici pline de lichid și îngroșarea pielii. Dacă infecția este extinsă, poate apărea și febră.
În toate aceste cazuri, primul lucru de evitat este să încerci să rezolvi singur situația, de exemplu prin folosirea unor metode casnice, dezinfectante sau produse antibacteriene pe care deja le ai acasă sau pe care le-au menționat prietenii. A doua recomandare este să evitați să cereți sfaturi de îngrijire unui artist tatuator, întrucât acești profesioniști sunt pregătiți să efectueze tatuajul , dar nu au cunoștințele medicale pentru a face față infecțiilor sau reacțiilor alergice care se pot dezvolta în zona recent tatuată.
Singura acțiune potrivită este contactarea medicului dermatolog pentru a primi sfaturi adecvate și eficiente cu privire la îngrijirea complicațiilor care apar.
Până în momentul soluționării situației și vindecării complete a tatuajului, este recomandat să evitați expunerea zonei tatuate la praf și soare, să faceți băi fierbinți și lungi, să zgâriați pielea sensibilă cu unghiile, cu prosoape sau haine aspre, să încercați să rupeți crustele mai devreme și să folosiți alte produse decât cele recomandate de medicul dumneavoastră.
BIBLIOGRAFIE
- Mayo Clinic. Tattoos: Understand risks and precautions (https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/tattoos-and-piercings/art-20045067). Accesso Agosto 2021
- Piccinini P et al. Safety of tattoos and permanent make-up. Adverse health effects and experience with the Council of Europe Resolution (2008)1. EUR 27672. Luxembourg (Luxembourg): Publications Office of teh European Union; 2016. JRC99882
- Serup J et al. Tattooed Skin and Health. Curr Probl Dermatol 2015;48:48-60
- Gorski J et al. Dexpanthenol in Wound Healing after Medical and Cosmetic Interventions (Postprocedure Wound Healing). Pharmaceuticals 2020;13:138; doi:10.3390/ph13070138
Consultant de specialitate prof. dr. Beata Bergler-Czop.